Michiel Jongsma Psyblog

Op het psyblog van Michiel Jongsma vindt U allerhande informatie over psychologie. Het is een vrijplaats voor nieuws, wetenswaardigheden, wetenschap, opinies, columns etc. Informatief, interactief en onderhoudend.

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Categorieën
  Categorieën Toont een lijst met categorieën van dit bericht.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar favoriete blogger op deze site.
 • Teamblogs
  Teamblogs Vind hier je favoriete teamblogs.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Zo slim en toch niet gelukkig?

Geplaatst door op in Psycho-educatie
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 3076
 • 0 reacties
 • Abonneer op updates
 • Afdrukken

We werken, presteren, haasten,  ontwikkelen, verwerken, leren, verdiepen, streven en profileren ons een ongeluk. Reizen ons een ongeluk. Verhuizen, consumeren, diëten, sporten en daten ons een ongeluk. Facebooken ons een ongeluk. Sparen, vrijen, mediteren, kopen, scheiden, trouwen enz, enz, enz...

Waar worden we écht gelukkig van? Dat is een vraag die veel mensen bezighoudt. We jagen een gelukkig leven na maar doen vaak de dingen die ons juist ongelukkiger maken.

Wat zeggen de gelukswetenschappers? Tijdens de vakantie op een ver strand vond ik de rust me erin te verdiepen. Om met de deur in huis te vallen: vakantie op zich maakt je niet gelukkiger, wel de voorpret…


DE BASIS

Ons geluk wordt voor 40 procent bepaald door onze genen. Ons eigen gedrag is verantwoordelijk voor 50 procent en de overige tien procent is afhankelijk van de omstandigheden. Hierbij moet worden aangetekend dat de onderzoekers uitgaan van de westerse situatie waarbij er geen sprake is van extreme armoede, oorlog, etc. Aan basisvoorwaarden zoals eten, drinken, slapen en veiligheid is voldaan.
Geluk heb je  niet volledig in eigen hand. Het maakbare geluk dat ons in zelfhulpboeken wordt voorgespiegeld kunnen we met een flinke korrel zout nemen.  Opvallend is dat leefomstandigheden (het weer, rijkdom, gezondheid, woonsituatie, etc.) betrekkelijk weinig invloed hebben op het geluksgevoel. We stellen namelijk onze verwachtingen bij en passen ons aan. Zo blijkt uit onderzoek dat loterijwinnaars en mensen die ten gevolge van een ongeluk een dwarslaesie opliepen na enige tijd even gelukkig waren als voorheen. Went alles? Nee, zo is het niet. Chronische pijn bijvoorbeeld went nooit en doet afbreuk aan ons geluksgevoel.

Geluksonderzoekers komen tot een aantal basale geluksingrediënten. Sociale verbondenheid is een belangrijke geluksfactor. We zijn sociale dieren en hebben  behoefte aan intieme relaties en een groep waartoe we behoren. Competentie is een andere essentiële bron van geluk. We willen van betekenis zijn, als competent gezien worden en gewaardeerd. Autonomie is een derde essentiële voorwaarde voor geluk. Bewegingsruimte en de vrijheid om autonome keuzes te maken doen ons goed (vraag het maar aan werkers in de gezondheidszorg).
Tot slot is gemoedsrust, ofwel interne controle, een belangrijke voorwaarde voor geluk. Mentale veerkracht en het vermogen om je eigen bewustzijn, emoties en gedachten te reguleren dragen bij aan ons welbevinden. Dijksterhuis noemt ons bewustzijn het belangrijkste geluksorgaan. Door je eigen bewustzijn te leren kennen en te trainen, bijvoorbeeld met behulp van mindfulness, zijn we beter in staat om ups and downs te hanteren.

DUS…
Vrij vertaald en met dank aan onderstaande geluksonderzoekers kom ik tot het volgende recept:
Koop gerust een mooi huis maar verwacht niet dat je er gelukkiger door wordt. Datzelfde geldt voor die nieuwe smartphone, merkkleding, Rolex of auto (een Mercedes 220D uit 1996 daar gelaten). Investeer liever in ervaringen. Maak een reisje, start een nieuwe hobby of lees een boek. Ga vooral dingen doen. Zorg voor actieve tijdsbesteding op regelmatige tijden. Ontwikkel goede gewoontes. Zoek contact met anderen. Ervaar een gevoel van saamhorigheid door een festival, concert of voetbalstadion te bezoeken. Word lid van een vereniging of doe als vrijwilliger mee aan een hulpverleningsproject. Geef geld  of goederen weg. Doe gedoseerd aan introspectie, train je bewustzijn maar luister vooral niet te lang naar je innerlijke stem. Tevéél met jezelf bezig zijn maakt ongelukkig. Dus volg het advies op van de deense hoogleraar psychologie Brinkmann: gooi die zelfhulpboeken in de container en ontsla je coach. Aan dit blog heb je genoeg.
Doe liever aan serieuze ontspanning (postzegels verzamelen, pianospelen) dan aan achteloze ontspanning zoals zappen of facebooken. Stel jezelf doelen, doe één ding tegelijk en vermijd zoveel mogelijk situaties die tot negatieve emoties leiden (bezoek aan je schoonmoeder).

Doe de dingen waar je goed in bent en die je belangrijk vindt. Ga uit van het goede in de mens en probeer anderen te vertrouwen (wantrouwen is, evolutionair gezien, functioneel maar staat ons in het dagelijks leven veelal in de weg). Vergelijk jezelf niet teveel met anderen. Stel jezelf open voor een relatie en jaag het niet nadrukkelijk na. Omarm status zonder ervan afhankelijk te worden (dat verlaagt namelijk weer je geluksgevoel). Geniet van sex maar verwacht er niet teveel van. Je sexleven is niet de juiste maat voor je geluk. Probeer grip op je leven te houden maar schiet niet door in controle.
Besteed aandacht aan een gezonde leefstijl (eten, drinken, slapen, bewegen) zodat je voldoende veerkracht hebt. Gebruik je verstand én luister naar je gevoel en intuïtie. Daarin zijn namelijk eerdere ervaringen verwerkt die je onbewust op het goede spoor zetten.

EN NU…

Het lijkt zo simpel maar dat is het natuurlijk niet. We zullen nog regelmatig verstrikt raken in de paradox van het geluk. Dijksterhuis zegt het mooi: ‘we willen zo graag gelukkig worden dat we vergeten het te zijn’. Triest maar waar.

Bronnen:

Ap Dijksterhuis:  ‘Op naar geluk’, de psychologie van een fijn leven (2015)

Rai Raghunathan: ‘If you’re so smart, why aren’t you happy’ (2015)

Svend Brinkmann: ‘Standvastig’ (2016)

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: coaching geluk zelfhulpboek

Michiel Jongsma is GZ-psycholoog en coach. De eerste jaren van zijn loopbaan werkte hij als werving & selectie adviseur en personeelsmanager. Vervolgens maakte hij de overstap naar de geestelijke gezondheidszorg. Hij werkte bij gespecialiseerde afdelingen Arbeidshulpverlening en Studentenhulpverlening. Michiel Jongsma heeft een psychologenpraktijk voor coaching, training en arbeidshulpverlening. Daarnaast werkt hij als leidinggevende bij de Huisartsopleiding Groningen. 

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast vrijdag, 06 december 2019