• banner 997373
 • mac 459196 1280
 • jassen 1690374 1280
 • parachute 704426 1920
 • COACHING MEDICI
 • COACHING YOUNG PROFESSIONALS
 • MENS & WERK: ARBEIDSHULPVERLENING & LOOPBAANCOACHING
 • VAN MOTIVATIE NAAR GEDRAGSVERANDERING: BEGELEIDING EN TRAINING

GEDRAG
Individuele coaching gedragsverandering.

PROFESSIONALS
Coaching young professionals, discreet en betrouwbaar

COACHING 
Begeleiding op maat, particulier en via de werkgever

MEDICI
Coaching van medische professionals

Michiel Jongsma Psyblog

Op het psyblog van Michiel Jongsma vindt U allerhande informatie over psychologie. Het is een vrijplaats voor nieuws, wetenswaardigheden, wetenschap, opinies, columns etc. Informatief, interactief en onderhoudend.

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Categorieën
  Categorieën Toont een lijst met categorieën van dit bericht.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar favoriete blogger op deze site.
 • Teamblogs
  Teamblogs Vind hier je favoriete teamblogs.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Vijf tips bij onzekerheid...

Geplaatst door op in Psycho-educatie
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 7638
 • 0 reacties
 • Abonneer op updates
 • Afdrukken

‘Ik wil van mijn onzekerheid af’ is een veelgehoorde uitspraak. Die wens kan ik me voorstellen. Onzekerheid wordt ervaren als een hinderlijk trekje. Het is niet sexy en op Facebook scoren we er niet mee. Toch kennen veel mensen gevoelens van onzekerheid. Blijkbaar is het een normale menselijke eigenschap die tot op zekere hoogte functioneel is. Zelfvertrouwen en onzekerheid kunnen niet zonder elkaar bestaan. Talloze zelfhulpboeken overladen ons met adviezen en beloven ons rust en zelfvertrouwen.
Is dat nuttig? Wat is onzekerheid eigenlijk? Heeft het ook positieve kanten? Hoe kunnen we het beste omgaan met onzekerheid?
In tegenstelling tot de schrijvers van deze zelfhulpboeken ga ik je géén oplossing bieden (daarom verdien ik ook een stuk minder). Een oplossing is ook helemaal niet nodig. Wel vijf tips van een ervaringsdeskundige...

 

WAT IS ONZEKERHEID?

Onzekerheid is een psychisch fenomeen dat, emotioneel gezien, gerelateerd is aan angst. Onzekerheid heeft te maken met bepaalde persoonlijkheidstrekken. Sleutelwoorden zijn controle, gevoel van eigenwaarde, angst voor afkeuring en vermijding. Een mens wil graag controle houden. Als de basis wankelt (sociaal, financieel, lichamelijk) en we ontregeld raken worden we onzeker. Ook eigenwaarde speelt een belangrijke rol bij onzekerheid. Als je twijfelt aan jezelf en je eigen competentie wordt de angst voor afkeuring door anderen groter. Hoge verwachtingen van jezelf en (vermeende!) hoge verwachtingen van anderen voeren de druk op. Angst en onzekerheid leiden vaak tot vermijdingsgedrag. Moeilijke situaties gaan we uit de weg om spanning te voorkomen.
Onzekerheid is een normale menselijke eigenschap die tot op zekere hoogte functioneel is. Hoe kunnen we op een gezonde wijze omgaan met onzekerheid?
 

1) Houd de nuances in het oog

Onzekerheid is gekoppeld aan bepaalde situaties. Je voelt je niet voortdurend onzeker. Bij het schrijven van dit stukje voel ik me zeer comfortabel, als ik het morgen voor een groot publiek moet presenteren word ik al iets onrustiger. Bombardeer jezelf niet tot een onzeker persoon. Dat is karaktermoord waar je niet mee geholpen bent. Het is ook niet waar. Houd jezelf voor dat je bepaalde situaties met zelfvertrouwen tegemoet treedt en andere niet. Zeg je vaak tegen anderen dat je zo onzeker bent? Niet meer doen. Door het uit te spreken ga je het steeds meer geloven.
 

2) Label je onzekerheid anders

Beschouw je onzekerheid als een mogelijkheid om te leren. Het is een gezond signaal dat de basis kan zijn voor gedragsverandering. Probeer je eigen onzekerheid met enige humor en zelfspot te aanschouwen. Gebruik metaforen of maak een cartoon waarin je jezelf met zelfspot van een afstandje bekijkt. Want zeg nu zelf, we maken allemaal wel eens een blunder of stappen voor de zoveelste keer in onze bekende valkuil. Worden we een leuker mens als er geen spoortje onzekerheid in ons valt te ontdekken?

 

3) Koester de voordelen van onzekerheid

De 'omdenker van de dag' is zeer toepasselijk en wil ik je niet onthouden:  ‘De meest effectieve manier om een probleem op te lossen is om er niet langer een probleem van te maken’. Onzekerheid heeft ongekende voordelen!

'Onzekere mensen' staan vaak open voor feedback en zijn leerbaar. Ze werken hard, zijn betrouwbaar, bereiden hun zaakjes goed voor, zoeken de samenwerking en nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen gedrag. Met dank aan David Plaut die het helder verwoordt in zijn uitstekende blog  ‘vier redenen waarom de onzekere sollicitant de voorkeur verdient’.
 

4) Stel je verwachtingen bij

Onzekerheid wordt gevoed door hoge verwachtingen die mensen hebben. In deze tijd waarin jonge hoogopgeleide professionals geloven dat het leven maakbaar is ligt de lat hoog. Succes is de norm en als je faalt heb je het aan jezelf te danken. Onrealistische verwachtingen werken verlammend en kunnen leiden tot (faal-)angst en onzekerheid. Vergelijk jezelf eens met een voetballer. Moet jij een Messi zijn? Of een goede spits én verdediger tegelijk? En altijd in topvorm? Word wakker. De werkelijkheid is dat de meesten van ons qua prestaties behoren tot de grote groep middelmatigen. Teleurstellend? Je bent wel uniek, voeg ik er dan troostend aan toe...
 

5) Daag jezelf uit
Genoeg gerelativeerd. Onzekerheid kan hinderlijk zijn en dat wil je veranderen. Dat doe je door jezelf bloot te stellen aan situaties die je moeilijk vindt. Dat kost moeite en wellicht neemt de onzekerheid op de korte termijn toe. Wanneer je volhoudt en oefent zal het beter gaan. Stel jezelf haalbare doelen zodat je de kans hebt om succeservaringen op te doen. Vraag feedback aan anderen en leer van je ervaringen. Focus zoveel mogelijk op datgene wat beter gaat. Houd nog een beetje onzekerheid over, dat is namelijk heel gezond...

 

Lees meer over dit onderwerp op Psyblog:

 

Mastery

 

Drie tips om je staande te houden in deze gepassioneerde samenleving...

 

Stralend falen

 

Waardeer dit blogbericht:

Michiel Jongsma is GZ-psycholoog en coach. De eerste jaren van zijn loopbaan werkte hij als werving & selectie adviseur en personeelsmanager. Vervolgens maakte hij de overstap naar de geestelijke gezondheidszorg. Hij werkte bij gespecialiseerde afdelingen Arbeidshulpverlening en Studentenhulpverlening. Michiel Jongsma heeft een psychologenpraktijk voor coaching, training en arbeidshulpverlening. Daarnaast werkt hij als leidinggevende bij de Huisartsopleiding Groningen. 

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast vrijdag, 23 oktober 2020