• banner 997373
 • mac 459196 1280
 • jassen 1690374 1280
 • parachute 704426 1920
 • COACHING MEDICI
 • COACHING YOUNG PROFESSIONALS
 • MENS & WERK: ARBEIDSHULPVERLENING & LOOPBAANCOACHING
 • VAN MOTIVATIE NAAR GEDRAGSVERANDERING: BEGELEIDING EN TRAINING

GEDRAG
Individuele coaching gedragsverandering.

PROFESSIONALS
Coaching young professionals, discreet en betrouwbaar

COACHING 
Begeleiding op maat, particulier en via de werkgever

MEDICI
Coaching van medische professionals

Michiel Jongsma Psyblog

Op het psyblog van Michiel Jongsma vindt U allerhande informatie over psychologie. Het is een vrijplaats voor nieuws, wetenswaardigheden, wetenschap, opinies, columns etc. Informatief, interactief en onderhoudend.

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Categorieën
  Categorieën Toont een lijst met categorieën van dit bericht.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar favoriete blogger op deze site.
 • Teamblogs
  Teamblogs Vind hier je favoriete teamblogs.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Surfing the urge

Geplaatst door op in Psycho-educatie
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2730
 • 0 reacties
 • Abonneer op updates
 • Afdrukken

De groningse Jannie had de (on-)dankbare taak om een groep FC-Groningen supporters per bus te begeleiden naar de bekerfinale. Ze deed dat op een nuchtere, soepele en humorvolle wijze en verdient daarvoor een standbeeld naast Tonny van Leeuwen.  In de bus zaten twee groningse jongemannen die met regelmaat door de bus schreeuwden: ‘ooohhh, Jannie, hold me teegn’.....
Beroepsgedeformeerd als ik ben probeer ik  dit gedrag psychologisch te duiden. Waarom wilden deze jongemannen tegengehouden worden? Blijkbaar voelden ze een heftige aandrang tot bepaald gedrag waar ze niet aan  wilden toegeven. Ze hadden Jannie nodig om zich tegen zichzelf te beschermen.  Wat nu als als je een onweerstaanbare drang ervaart om je te buiten te gaan aan drank, eten, sex, roken, gokken of nagelbijten en er is géén Jannie?

CRAVING
Craving (‘zucht’) is een intens verlangen naar een bepaald middel of gedrag en een bekend fenomeen in de verslavingszorg. Craving is meer dan een behoefte, belangstelling of een wens. Het is een overweldigende drang, vaak opgeroepen door prikkels uit de omgeving,  die gepaard gaat met fysieke verschijnselen en mentale onrust. De aard en ernst van de craving kan variëren afhankelijk van het middel waaraan je verslaafd bent (bijvoorbeeld coke, heroïne of alcohol). Mensen die afkicken van een verslaving (of bepaalde gewoontes) zullen dit gevoel in meer of mindere mate herkennen. Om terugval te voorkomen is het van belang om craving te leren hanteren. Het risico bestaat dat je weer gaat gebruiken om van dit vervelende gevoel af te zijn.
Velen van ons kennen  die sterke impuls die ons aanzet tot ongezond gedrag. Ondanks goede voornemens trekken we die zak chips open, zetten onze tanden in die reep chocolade, steken een sigaret op en schenken ons glas nog eens vol. De ratio legt het af tegen die primitieve drang tot behoeftenbevrediging. Wat kan uitkomst bieden? Een rondje googlen levert talloze tips en truks op zoals afleiding zoeken, sporten, bepaalde situaties vermijden, steun zoeken van lotgenoten en het opschrijven van je gedachten en gevoelens. Eén methode raakt volgens mij de kern en wordt 'surfing the urge' genoemd. 

SURFING THE URGE
Surfing the urge is een techniek die voortkomt uit de mindfulness-traditie. Je laat je meevoeren op de golf van craving zonder weerstand te bieden. Gedachten, lichamelijke sensaties en emoties geef je alle aandacht in plaats van ze weg te duwen. Je onderzoekt ze als een nieuwsgierige journalist en beschouwt ze als een tijdelijke metgezel die je kan verdragen. Hoe hoog de golf ook is, je weet dat ze van voorbijgaande aard is.  Surfing the urge is, evenals mindfulness in het algemeen, geen simpel trukje. Het vereist oefening en discipline. Het principe is steeds hetzelfde: word je bewust van datgene wat je ervaart, aanvaard het op milde wijze en ga er verstandig mee om. Als je dat lukt heb je een duurzame oplossing gevonden. Je hebt je denkbeeldige vijand ontwapend en hoeft niet meer bang te zijn. Je kunt het aan en bent minder afhankelijk van allerlei 'houtje-touwtje' maatregelen. We weten dat vermijding de bron is van nagenoeg alle psychische klachten.  Exposure is het best bewezen en meest effectieve psychologische werkingsmechanisme in de behandeling. Mindfulness kan daarbij een nuttige bijdrage leveren. Wil je meer weten over mindfulness? Kijk op www.mbcttrainingen.nl

THE WAVE
Volgend jaar spelen we opnieuw de bekerfinale (FC Groningen - Ajax). Dan doen we de wave in de bus. Met aandacht en in volle bewustzijn. Hopelijk zijn onze vrienden uit Veendam er ook bij. En juffrouw Jannie natuurlijk, oooohhhhh Jannie... 

Bron: Craving, why we can't seem to get enough, Omar Manejwala M.D.

Lees ook: 

Mindful

Is het raadzaam om naar je gevoel te luisteren? Dat hangt er maar van af...

 

Waardeer dit blogbericht:
0

Michiel Jongsma is GZ-psycholoog en coach. De eerste jaren van zijn loopbaan werkte hij als werving & selectie adviseur en personeelsmanager. Vervolgens maakte hij de overstap naar de geestelijke gezondheidszorg. Hij werkte bij gespecialiseerde afdelingen Arbeidshulpverlening en Studentenhulpverlening. Michiel Jongsma heeft een psychologenpraktijk voor coaching, training en arbeidshulpverlening. Daarnaast werkt hij als leidinggevende bij de Huisartsopleiding Groningen. 

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast zaterdag, 18 januari 2020
 • Een eerste afspraak?
 • Openingstijden
 • BIG-register

Via de aanmeldbutton kun je jezelf aanmelden. Binnen een dag krijg  je (via de mail)

Lees meer

De psychologenpraktijk heeft flexibele openingstijden. Er kan een afspraak gemaakt worden buiten de kantoortijden.  

Lees meer

Michiel Jongsma, GZ-psycholoog   en trainer/coach staat in het BIG-register, voldoet aan de opleidingseisen en valt

Lees meer