• banner 997373
 • mac 459196 1280
 • jassen 1690374 1280
 • parachute 704426 1920
 • COACHING MEDICI
 • COACHING YOUNG PROFESSIONALS
 • MENS & WERK: ARBEIDSHULPVERLENING & LOOPBAANCOACHING
 • VAN MOTIVATIE NAAR GEDRAGSVERANDERING: BEGELEIDING EN TRAINING

GEDRAG
Individuele coaching gedragsverandering.

PROFESSIONALS
Coaching young professionals, discreet en betrouwbaar

COACHING 
Begeleiding op maat, particulier en via de werkgever

MEDICI
Coaching van medische professionals

Michiel Jongsma Psyblog

Op het psyblog van Michiel Jongsma vindt U allerhande informatie over psychologie. Het is een vrijplaats voor nieuws, wetenswaardigheden, wetenschap, opinies, columns etc. Informatief, interactief en onderhoudend.

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Categorieën
  Categorieën Toont een lijst met categorieën van dit bericht.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar favoriete blogger op deze site.
 • Teamblogs
  Teamblogs Vind hier je favoriete teamblogs.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Stralend falen

Geplaatst door op in Psycho-educatie
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 3838
 • 0 reacties
 • Abonneer op updates
 • Afdrukken

Vorige week volgde ik een workshop en deed mee aan een oefening die 'Stralend falen' genoemd wordt. Tijdens deze hilarische spel-oefening worden 'misstappen' met gejuich begroet en neemt 'de zondaar' het applaus met open armen in ontvangst. Je mag fouten maken en er vervolgens hartelijk om lachen. 
De afgelopen dagen (Pasen is tenslotte het feest der vergeving...) zoemt de term 'stralend falen' regelmatig door mijn hoofd. Wat een mooie kreet! Hoe fijn is het om fouten te mogen maken en er mild en humorvol mee om te gaan.  Hoe moeilijk is dat in een prestatiemaatschappij waar de lat hoog wordt gelegd en we geloven in de maakbaarheid van ons succes? Over perfectionisme, gezonde controle en Sven Kramer. 

 

PERFECTIONISME
Perfectionisme wordt omschreven als 'het streven naar volmaaktheid en het stellen van té hoge eisen'. Perfectionisten nemen met minder géén genoegen en streven naar volledige controle. Tegenslagen kunnen ze moeilijk hanteren en leiden tot heftige stress-reacties. Perfectionisme zorgt voor krampachtigheid, uitstelgedrag, overbelasting en problemen in de samenwerking. 
Een scala aan oorzaken wordt genoemd voor het fenomeen perfectionisme. Een geringe frustratie-tolerantie, de Facebook-illusie van het perfecte leven, opvoeding, etc. Dieperliggende psychologische factoren kunnen een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan traumatische ervaringen die leiden tot angst en overmatige controle. Ook zelfbeeldproblematiek kan ten grondslag liggen aan perfectionistisch gedrag. Het gevoel van eigenwaarde is  in dat geval op een ongezonde wijze gekoppeld aan het leveren van prestaties. 
Wat het ook is, perfectionisme kan een plaag zijn voor de perfectionist zelf én zijn omgeving. Hoe behoud je het goede (drive, verantwoordelijkheidsgevoel, doorzettingsvermogen) zonder door te schieten?

BALANS
Bij perfectionisten is de nuance ver te zoeken. Zwart/wit denken is een belangrijk kenmerk. Je doet het goed of het is niets. Dergelijke overtuigingen kunnen het perfectionistische gedrag in stand houden (hoe zit dat met jou, ben jij een maximizer of een satisficer?) 
Bij coachingstrajecten worden deze overtuigingen uitgedaagd ('is het waar?') en word je uitgenodigd om te experimenteren met nieuw gedrag. Zo vraag je bijvoorbeeld aan de perfectionistische secretaresse om het aantal controle-handelingen te verminderen (één keer doorlezen is genoeg). Nog moeilijker: maak eens bewust een fout en kijk wat er vervolgens gebeurt...
Door een andere bril op te zetten en je gedrag geleidelijk bij te sturen verandert ook de emotionele ondergrond.
Bij zelfbeeldproblematiek of traumatische ervaringen is een meer (psycho-)therapeutische aanpak nuttig. Naast cognitieve gedragstherapie kan EMDR een goede bijdrage leveren.

KOP 
Ik ben een fan van het KOP-model. Klachten zie ik in samenhang met de omstandigheden en de persoonlijke copingstijl (hoe ga je ermee om). Deze drie factoren beïnvloeden elkaar wederzijds. Sommige omstandigheden bevorderen de veerkracht en andere omstandigheden zijn belastend. Klachtreductie is mogelijk door je copingstijl te veranderen én de omstandigheden zonodig aan te passen. Dit laatste wordt nogal eens vergeten. Psychologen zijn geneigd de oplossing éénzijdig tussen de oren te zoeken. Perfectionisten kúnnen leren om anders met de omstandigheden om te gaan maar er is wel een grens. Zo kan bijvoorbeeld een sterke behoefte aan structuur, overzicht, zekerheid en controle blijven bestaan en de ene werkomgeving past daar beter bij dan de andere. Dan maakt het verschil of je werkt in een laboratorium of in een drukke vestiging van Randstad Uitzendbureau. Voor de juiste balans is een gezonde dosis zelfkennis vereist en aanvaarding van je mogelijkheden én beperkingen. Uiteindelijk gaat het om de juiste mix van persoonlijke stijl en omstandigheden.

SVEN KRAMER 
Sven Kramer wordt in de pers afgeschilderd als een perfectionist. Laten we ervan uitgaan dat dit zo is. Voor topsporters kan het geen kwaad om tegen perfectionisme aan te schurken. Naast het benodigde talent moet immers alles kloppen om topresultaten te boeken. Zelfs dan kan er nog van alles misgaan onder invloed van de omstandigheden. Sven was uitstekend voorbereid op zijn tien-kilometer-race tijdens de olympische spelen van 2010. Totdat zijn perfectionistische coach ten onder ging aan over-concentratie en Sven de verkeerde kant opstuurde. 
Voor Sven was dat geen stralend falen, dat past een topsporter niet. Dan wil je er even niet zijn of je wilt alles en iedereen kapot maken, inclusief jezelf. Kom niet aan met troostende woorden of grappige opmerkingen. Niets stralend falen, maar gruwelijk balen en eeuwig malen.

p.s. De titel 'Stralend falen' is ontleend aan het boek 'Stralend falen' van Mariëlle Koks-Wolters. Hierin beschrijft ze hoe ze stralend faalt op haar weg naar succes...

Lees meer:

Vijf voordelen van het KOP-model

Meer is minder

 

Waardeer dit blogbericht:
0

Michiel Jongsma is GZ-psycholoog en coach. De eerste jaren van zijn loopbaan werkte hij als werving & selectie adviseur en personeelsmanager. Vervolgens maakte hij de overstap naar de geestelijke gezondheidszorg. Hij werkte bij gespecialiseerde afdelingen Arbeidshulpverlening en Studentenhulpverlening. Michiel Jongsma heeft een psychologenpraktijk voor coaching, training en arbeidshulpverlening. Daarnaast werkt hij als leidinggevende bij de Huisartsopleiding Groningen. 

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast zaterdag, 18 januari 2020
 • Een eerste afspraak?
 • Openingstijden
 • BIG-register

Via de aanmeldbutton kun je jezelf aanmelden. Binnen een dag krijg  je (via de mail)

Lees meer

De psychologenpraktijk heeft flexibele openingstijden. Er kan een afspraak gemaakt worden buiten de kantoortijden.  

Lees meer

Michiel Jongsma, GZ-psycholoog   en trainer/coach staat in het BIG-register, voldoet aan de opleidingseisen en valt

Lees meer