• banner 997373
 • mac 459196 1280
 • jassen 1690374 1280
 • parachute 704426 1920
 • COACHING MEDICI
 • COACHING YOUNG PROFESSIONALS
 • MENS & WERK: ARBEIDSHULPVERLENING & LOOPBAANCOACHING
 • VAN MOTIVATIE NAAR GEDRAGSVERANDERING: BEGELEIDING EN TRAINING

GEDRAG
Individuele coaching gedragsverandering.

PROFESSIONALS
Coaching young professionals, discreet en betrouwbaar

COACHING 
Begeleiding op maat, particulier en via de werkgever

MEDICI
Coaching van medische professionals

Michiel Jongsma Psyblog

Op het psyblog van Michiel Jongsma vindt U allerhande informatie over psychologie. Het is een vrijplaats voor nieuws, wetenswaardigheden, wetenschap, opinies, columns etc. Informatief, interactief en onderhoudend.

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Categorieën
  Categorieën Toont een lijst met categorieën van dit bericht.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar favoriete blogger op deze site.
 • Teamblogs
  Teamblogs Vind hier je favoriete teamblogs.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Mooi

Geplaatst door op in Opinies
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 3303
 • 0 reacties
 • Abonneer op updates
 • Afdrukken

'Hoe mooi kan het leven zijn? Het is maar hoe je kijkt. Je bent net zo rijk, zo rijk als jij je voelt…'. De warme stem van Marco Borsato is alom aanwezig en brengt een belangrijke boodschap. Je kunt je beter voelen door je aandacht op het positieve te richten (‘zie je dan de zon of zoek je achter alles naar de schaduw op de grond?’). Jouw interpretatie van de werkelijkheid bepaalt hoe jij je voelt (‘het is hoe jij het ziet’).

Is Marco Borsato bekeerd tot de cognitieve therapie? Marco Borsato, de Albert Ellis van het Nederlandstalige lied? Over denken, voelen, doen, de keuze voor geluk, de schoonheid van het leven, de rauwe werkelijkheid en de keukentafel van Marco Borsato....

 

DENKEN, VOELEN, DOEN
De relatie tussen denken, voelen en doen vormt de basis van de cognitieve gedragstherapie. Onze interpretatie van de werkelijkheid beïnvloedt onze emoties en ons gedrag. Tegelijkertijd kunnen gedragsverandering en nieuwe ervaringen leiden tot andere inzichten (overtuigingen). Marco Borsato houdt het simpel: bekijk het van de positieve kant. Zie de zon in plaats van de schaduw. Gemakshalve vergeet hij dat je iets moet dóen om het leven positiever te beoordelen. Als je de zon wilt zien schijnen zul je naar buiten moeten gaan (neem een hond). Niet voor niets vormen gedragsexperimenten en het opdoen van nieuwe ervaringen essentiele onderdelen van cognitieve gedragstherapie. Ook de context wordt door Borsato buiten beschouwing gelaten. Op Ibiza is het nu éénmaal gemakkelijker om de zon te zien dan in de modder van Kroatië.  En speelt persoonlijkheid een rol? Is optimisme een aangeboren eigenschap?

Laten we het houden op dichterlijke vrijheid van Marco Borsato. Het is hem vergeven. Ik ben het overigens met hem eens dat mentale wendbaarheid (‘omdenken’) de veerkracht van mensen kan versterken.

GELUK IS EEN KEUZE
‘Leef je voor geluk, of sterf je van verdriet? En voelt dat als een keuze of heb jij die keuze niet?’

Het idee dat geluk een keuze is maakt hele volksstammen twintigers en dertigers ongelukkig. Hun verwachtingen zijn overspannen en angstvallig houden ze in de gaten of ze aan het facebook-profiel voldoen en nog in de race zitten. Als het even tegenzit op het vlak van werk, relaties of gezondheid worden  ze verbannen naar het ‘verliezerseiland’ en hebben ze het aan zichzelf te wijten.

Geluk als keuze is wat mij betreft iets te kort door de bocht. Uit onderzoek blijkt dat geluk beinvloed wordt door een complex geheel van factoren. Zowel genetische factoren (optimisme?) spelen een rol als omgevingsfactoren (bijvoorbeeld sociale contacten, werk). Je bent, in goede en slechte tijden, verantwoordelijk voor je eigen gedrag. Dat wel. Maar heb je een verkeerde keuze gemaakt als je ongelukkig bent?

HET IS WAT HET IS

Het leven is mooi én het leven is spuuglelijk. De combinatie maakt het boeiend. De één heeft het beter getroffen dan de ander, dat is de harde werkelijkheid. Bekijk het leven zoals het is, met de zon- én de schaduwzijde. Stel reële eisen. Hopelijk ben je tevreden met jezelf en het leven dat je leidt. Hopelijk ben je ervan overtuigd dat je invloed hebt op de kwaliteit van je leven. Hopelijk heb je vertrouwen dat je het aankunt, ook onder moeilijke omstandigheden. Dat is al heel mooi. Ben je daarbij, net als Marco Borsato, gezegend met een optimistische natuur? Gefeliciteerd, het is niet iedereen gegeven.

HUIZE BORSATO
Ik krijg het beeld niet uit mijn hoofd. Marco aan de keukentafel, in overhemd van goede snit, Leontine, strak gebotoxt, aan zijn zijde, ‘in shape’ dankzij haar personal trainer, de Golden Retriever kwispelend aan hun voeten, vers geperst vruchtensapje,  caffe macchiato uit de volautomatische koffiemachine, kinderen fris gekapt en de geur van gebakken appeltaart. Hoe mooi kan het leven zijn? Te mooi om waar te zijn?

 

Waardeer dit blogbericht:

Michiel Jongsma is GZ-psycholoog en coach. De eerste jaren van zijn loopbaan werkte hij als werving & selectie adviseur en personeelsmanager. Vervolgens maakte hij de overstap naar de geestelijke gezondheidszorg. Hij werkte bij gespecialiseerde afdelingen Arbeidshulpverlening en Studentenhulpverlening. Michiel Jongsma heeft een psychologenpraktijk voor coaching, training en arbeidshulpverlening. Daarnaast werkt hij als leidinggevende bij de Huisartsopleiding Groningen. 

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast vrijdag, 25 september 2020