• banner 997373
 • mac 459196 1280
 • jassen 1690374 1280
 • parachute 704426 1920
 • COACHING MEDICI
 • COACHING YOUNG PROFESSIONALS
 • MENS & WERK: ARBEIDSHULPVERLENING & LOOPBAANCOACHING
 • VAN MOTIVATIE NAAR GEDRAGSVERANDERING: BEGELEIDING EN TRAINING

GEDRAG
Individuele coaching gedragsverandering.

PROFESSIONALS
Coaching young professionals, discreet en betrouwbaar

COACHING 
Begeleiding op maat, particulier en via de werkgever

MEDICI
Coaching van medische professionals

Michiel Jongsma Psyblog

Op het psyblog van Michiel Jongsma vindt U allerhande informatie over psychologie. Het is een vrijplaats voor nieuws, wetenswaardigheden, wetenschap, opinies, columns etc. Informatief, interactief en onderhoudend.

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Categorieën
  Categorieën Toont een lijst met categorieën van dit bericht.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar favoriete blogger op deze site.
 • Teamblogs
  Teamblogs Vind hier je favoriete teamblogs.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Mindful

Geplaatst door op in Psycho-educatie
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2898
 • 0 reacties
 • Abonneer op updates
 • Afdrukken

b2ap3_thumbnail_mindful2.jpg

Ren je met twee treden tegelijk de trap op? Fiets je naar je werk alsof je leven ervan afhangt? Is het uitruimen van de vaatwasser voor jou een soort finalewedstrijd? Raak je geïrriteerd als je in de 'verkeerde' rij staat bij de kassa of als een medeweggebruiker niet opschiet? Dan ben je misschien gezegend met een heftig temperament, ben je gedreven, stel je hoge eisen aan jezelf en anderen of heb je een sterke behoefte aan controle. Kwaliteiten die je letterlijk en figuurlijk vér kunnen brengen. Tegelijkertijd kunnen deze eigenschappen een bron van onrust vormen en klachten veroorzaken. Hoe zou het zijn om mindful door het leven te gaan?

 

AANDACHTIG
Mindfulness is 'hot'. Zowel in de geestelijke gezondheidszorg, bij de overheid als in het bedrijfsleven worden massaal mindfulness-trainingen gevolgd. Op deze wijze hopen mensen de kwaliteit van hun leven te verhogen. Mindfulness borduurt voort op oude meditatietechnieken. Je traint je aandacht én je bewustzijn. Gedachten, lichamelijke gewaarwordingen en gevoelens leer je waar te nemen, toe te laten en te aanvaarden. Je richt je aandacht op wat er nú is zonder het te willen veranderen. Dat is voor ons calvinistische, taakgerichte nederlanders niet gemakkelijk. Wij zijn gewend om functioneel en doelgericht bezig te zijn en vragen ons snel af  'of we het wel goed doen'. Bij mindfulness gaat het niet om het leveren van prestaties. Het gaat om open aandacht, ervaren en beleven.


HET  NUT

Wat is het nut van mindfulness? Door je bewust te worden van gewaarwordingen (lichamelijk, mentaal, emotioneel) ben je in staat om je gedrag te sturen. Oftwel: Meten = weten = doen. Stel je bent op je werk en voelt je vermoeid en geprikkeld. Je bent je goed bewust van je emotionele en fysieke toestand. Op dat moment ontvang je een mailtje met een vervelende en frustrerende boodschap. Je eerste aandrang is om op hoge poten de kamer van je leidinggevende binnen te stormen.  Doordat je weet in welke staat je verkeert weerhoud je jezelf daarvan. Je neemt als het ware 'de temperatuur' op bij jezelf en beslist dat het beter is om er later op terug te komen. Het feit dat je in deze situatie bewust bent van je innerlijke staat behoedt je voor minder effectief gedrag.
Mijn mindfulness-docent benadrukte dat vermijding aan de basis ligt van veel psychische klachten. We willen iets niet ervaren omdat het te moeilijk zou zijn. Met behulp van mindfulness leer je om een open houding aan te nemen ten aanzien van gedachten, emoties en fysieke gewaarwordingen. Door het aandacht te geven ontwapen je een denkbeeldige vijand en vermindert de lading.

VLUCHTHEUVEL OF LEVENSHOUDING?
Het is verleidelijk om mindfulness in te zetten als trukje. Je gaat bijvoorbeeld oefeningen doen om rustig te worden en te ontspannen. Zodoende hoop je je jachtige leven beter aan te kunnen. Mindfulness wordt dan een soort vluchtheuvel waar je even kunt uitblazen. Vervolgens zet je de turbo er weer op en draaf je door. Gedragstherapeutisch beschouwd kun je dit een vorm van veiligheidsgedrag noemen. De vluchtheuvel weerhoudt je er van om de kern van het probleem aan te pakken en draagt bij aan vermijding. Op de lange termijn werkt de 'vluchtheuvel-methode' niet. Veel leerkrachten kunnen erover meepraten. Wanneer ze van vakantie naar vakantie leven bevinden ze zich op een hellend vlak richting overbelasting. Beter is het om je ontspanning in het hier en nu te zoeken. Elke dag kent pieken en dalen. Zorg dat in- en ontspanning dagelijks in balans zijn in plaats van periodiek te schuilen op de vluchtheuvel.

MINDFUL
Ondanks deze mooie woorden is 'mindful en rustig' door het leven gaan voor mij persoonlijk een hele opgave. Het zit niet zo in mijn natuur. Daarom aanvaard ik mijn eigen onrust als een metgezel die met me meeloopt in het leven. Een metgezel met aangename én onaangename trekjes die ik wel kan hanteren. Wel met behulp van enige zelfmedicatie in de vorm van een glaasje wijn. Dat glas drink ik dan met álle aandacht. Tóch een beetje mindful dus!
 

Lees meer over Mindfulness op de website van Ger Schurink

 

Waardeer dit blogbericht:
0

Michiel Jongsma is GZ-psycholoog en coach. De eerste jaren van zijn loopbaan werkte hij als werving & selectie adviseur en personeelsmanager. Vervolgens maakte hij de overstap naar de geestelijke gezondheidszorg. Hij werkte bij gespecialiseerde afdelingen Arbeidshulpverlening en Studentenhulpverlening. Michiel Jongsma heeft een psychologenpraktijk voor coaching, training en arbeidshulpverlening. Daarnaast werkt hij als leidinggevende bij de Huisartsopleiding Groningen. 

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast donderdag, 28 mei 2020
 • Openingstijden
 • BIG-register

De psychologenpraktijk heeft flexibele openingstijden. Er kan een afspraak gemaakt worden buiten de kantoortijden.  

Lees meer

Michiel Jongsma, GZ-psycholoog   en trainer/coach staat in het BIG-register, voldoet aan de opleidingseisen en valt

Lees meer