• banner 997373
 • mac 459196 1280
 • jassen 1690374 1280
 • parachute 704426 1920
 • COACHING MEDICI
 • COACHING YOUNG PROFESSIONALS
 • MENS & WERK: ARBEIDSHULPVERLENING & LOOPBAANCOACHING
 • VAN MOTIVATIE NAAR GEDRAGSVERANDERING: BEGELEIDING EN TRAINING

GEDRAG
Individuele coaching gedragsverandering.

PROFESSIONALS
Coaching young professionals, discreet en betrouwbaar

COACHING 
Begeleiding op maat, particulier en via de werkgever

MEDICI
Coaching van medische professionals

Michiel Jongsma Psyblog

Op het psyblog van Michiel Jongsma vindt U allerhande informatie over psychologie. Het is een vrijplaats voor nieuws, wetenswaardigheden, wetenschap, opinies, columns etc. Informatief, interactief en onderhoudend.

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Categorieën
  Categorieën Toont een lijst met categorieën van dit bericht.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar favoriete blogger op deze site.
 • Teamblogs
  Teamblogs Vind hier je favoriete teamblogs.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Mastery

Geplaatst door op in Psycho-educatie
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 5251
 • 0 reacties
 • Abonneer op updates
 • Afdrukken

‘Druk’, zeg ik als ze vragen hoe het met me gaat. Mijn leven is een doorlopende finalewedstrijd. Nauwelijks witte plekken in mijn agenda. Zondagavond onderhandel ik met mijn vrouw over wederzijdse afspraken en het huishouden. Iedere ochtend om 06.15 uur zit ik met de laptop op schoot. Ik neem mijn mail door en bereid me voor op de dag die komen gaat. Alles wil ik goed doen en ik vind ook alles belangrijk. Er mag niets mis gaan. Al vroeg in de ochtend bekruipt me een gejaagd gevoel dat ik de rest van de dag niet meer kwijt zal raken. Pauzes gun ik mezelf niet. Ziek zijn is niet mogelijk, daar heb ik geen tijd voor. Het idee dat ik misschien niet kan slapen leidt tot een gevoel van paniek. Mijn hoofd is een turbo maar ik móet slapen om de volgende dag door te komen. Het weekend heb ik nodig om te revalideren en zondagmiddag begint de motor alweer te draaien. Om mezelf in de race te houden eet ik superfoods en doe ik kortdurende High Intensity Trainingen. Ondertussen voel ik mij in toenemende mate tekort schieten. Ik droom van die voetreis door Nepal waar ik mezelf helemaal terug ga vinden. Met mijn wekelijkse mindfulness-uurtje houd ik mijn gezondsheidswaan in stand en koester ik de illusie van innerlijke rust.
Is dit beeld herkenbaar voor je? Wordt het tijd om keuzes te maken?

 

FLIPPERKAST

Er komt nogal wat op ons af tegenwoordig. We worden bestookt met multimediaberichten. Mailtjes, Facebook, Whatsapp, LinkedIn, het houdt niet op. Het geluid staat vol aan en onze zintuigen worden voortdurend geprikkeld. De aandacht gaat van hot naar her en we zijn geneigd verschillende dingen tegelijk te doen. Onze hersenen zijn daar niet op toegerust en ons brein ontaardt in een flipperkast. De verwachtingen van onszelf zijn hoog gespannen. Of het nu gaat om ons werk, de liefde, ons sociale leven, gezondheid of ons huis, we willen het beste eruit halen. Het aantal keuzes dat we kunnen maken is legio en daarmee neemt de druk op onszelf toe om goede beslissingen te nemen. De sociale druk is hoog en we willen vooral de boot niet missen. Als we achterblijven hebben we het aan onszelf te danken. Dus gaan we door, houden alle ballen in de lucht, poetsen ons Facebook-profiel op en overleven tot de volgende vakantie.

DOEKJE VOOR HET BLOEDEN

Tegelijkertijd is er een toenemende behoefte aan diepgang, ontspanning, kwaliteit, ambachtelijkheid en éénvoud. Steeds meer jongeren onder de 35 jaar bezwijken onder de druk en zoeken naar rust, authenticiteit en zin in hun leven. De vraag naar mindfulness, wellness, biologisch voedsel, kwaliteitskoffie en Azië-reizen is groot. Blijkbaar willen we ontsnappen aan ons oppervlakkige bestaan en zijn we op zoek naar méér. De vraag is of onze strategie werkt. Verhoogt mindfulness de kwaliteit van ons leven of is het slechts een hulpmiddel om onze jachtige levensstijl vol te houden?

Tony Crabbe stelt in zijn boek ‘Busy’ dat ‘druk zijn’ in wezen een vorm van vermijding is. Door voort te jagen hoeven we niet stil te staan en belangrijke keuzes te maken. Crabbe spreekt van de dominantie van de input. We laten ons volledig leiden door invloeden van buitenaf maar missen zelf de regie. Hij nodigt ons uit om het stuur weer in handen te nemen.

MASTERY

Om een staat van mastery te bereiken moet je volgens Crabbe aan een aantal voorwaarden voldoen. Op de eerste plaats is het zaak om het streven ‘alles onder controle te houden’ op te geven. We hoeven niet overal op te reageren en mogen best wat balletjes laten vallen. Niet elke Facebook-melding hoeft beantwoord te worden en met een beetje minder komt het ook wel goed. Op de tweede plaats is het van belang om moeilijke keuzes daadwerkeijk te maken. We kunnen niet alles doen en zeker niet tegelijk. Schrappen is noodzakelijk ook al doet het pijn. Houd jezelf geen worst voor met je dagelijkse mindfulnessoefening. Het is niet genoeg en kan, paradoxaal genoeg, juist bijdragen aan vermijding.  Het weerhoudt ons er mogelijk van om harde noten te kraken. Of het nu gaat om minder werken, kleiner wonen, taken uitbesteden, de TV de deur uit doen, je getrouwde minnaar de wacht aanzeggen of whatever, de uitdaging is om te minderen. Tot slot is het volgens Crabbe essentieel om onze aandacht te managen. Dus focussen op één ding tegelijk. Richt je meer op de kwaliteit dan op de kwantiteit. Multitasken lijkt efficiënt maar is een zware belasting voor ons brein.
 

HOOP
Van nature ben ik geneigd om met twee treden tegelijk de trap op te lopen. Ik ben gevoelig voor verleidingen van verschillende makelij en ik ben dol op flipperen. Echt Zen hoef ik niet te worden. Maar een beetje meester, dat moet toch kunnen?

 

Bron: Tony Crabbe, 'Busy' (2014)

 

Lees ook op Psyblog: Meer is minder

 

Waardeer dit blogbericht:

Michiel Jongsma is GZ-psycholoog en coach. De eerste jaren van zijn loopbaan werkte hij als werving & selectie adviseur en personeelsmanager. Vervolgens maakte hij de overstap naar de geestelijke gezondheidszorg. Hij werkte bij gespecialiseerde afdelingen Arbeidshulpverlening en Studentenhulpverlening. Michiel Jongsma heeft een psychologenpraktijk voor coaching, training en arbeidshulpverlening. Daarnaast werkt hij als leidinggevende bij de Huisartsopleiding Groningen. 

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast vrijdag, 25 september 2020