• banner 997373
 • mac 459196 1280
 • jassen 1690374 1280
 • parachute 704426 1920
 • COACHING MEDICI
 • COACHING YOUNG PROFESSIONALS
 • MENS & WERK: ARBEIDSHULPVERLENING & LOOPBAANCOACHING
 • VAN MOTIVATIE NAAR GEDRAGSVERANDERING: BEGELEIDING EN TRAINING

GEDRAG
Individuele coaching gedragsverandering.

PROFESSIONALS
Coaching young professionals, discreet en betrouwbaar

COACHING 
Begeleiding op maat, particulier en via de werkgever

MEDICI
Coaching van medische professionals

Michiel Jongsma Psyblog

Op het psyblog van Michiel Jongsma vindt U allerhande informatie over psychologie. Het is een vrijplaats voor nieuws, wetenswaardigheden, wetenschap, opinies, columns etc. Informatief, interactief en onderhoudend.

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Categorieën
  Categorieën Toont een lijst met categorieën van dit bericht.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar favoriete blogger op deze site.
 • Teamblogs
  Teamblogs Vind hier je favoriete teamblogs.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Koning alcohol en ik

Geplaatst door op in Psycho-educatie
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 4907
 • 0 reacties
 • Abonneer op updates
 • Afdrukken

Voor onbepaalde tijd drink ik geen alcohol. Stoere taal of een voorzichtige uitspraak van de ware verslaafde? Hoe moeilijk is het om alcoholvrij door het leven te gaan?

Voor mij persoonlijk is dat een soort amputatie en dus een hele opgave. Door de jaren heen ben ik goed bevriend geraakt met koning alcohol. Het is een vriend die mij beschermt tegen de scherpe kantjes van het leven, een vluchtheuvel in het drukke dagelijkse verkeer, het perfecte smeermiddel voor feesten en partijen en een verdovend middel voor mijn mentale turbo. Maar ook een vriend met duistere en destructieve trekken die ik niet volledig kan vertrouwen. Aantrekken of afstoten? Over een onzeker experiment met ongewisse afloop…

 

DE START
Mijn vader werkte vroeger in de verslavingszorg. Al snel werd ik ingevoerd in de wereld van mateloosheid, ontspoorde levens, terugval, behandelprogramma's in bosrijke omgevingen, etc. De nadruk lag destijds op de eigen verantwoordelijkheid (als je écht wilt) en de oorzaak werd meer dan nu gezocht in de jeugdjaren. Tegenwoordig is de biologische psychiatrie leidend en wordt de oorzaak van verslaving getraceerd in de hersenen.  Wat mij betreft ligt de waarheid ergens in het midden (krijg ik ook geen ruzie in de familie). Het kan heel nuttig zijn om je eigen levensgeschiedenis, als referentiekader van je huidige gedrag, te onderzoeken. Daarnaast biedt recente kennis over de aard en  evolutionaire oorsprong van onze hersenen nieuwe handvatten.
Tijdens mijn jeugd was de heersende opvatting dat je kinderen moest léren omgaan met alcohol. Dus zat ik op mijn veertiende aan een glaasje wijn en ik kan je verzekeren dat ik een uitstekende leerling was. Ook de rest van de familie deed erg zijn best. Functioneel drinken was het motto van mijn vader. Oftewel met mate drinken op ontspannende momenten. Inmiddels weten we dat alcohol zeer verslavend is en schadelijk voor jonge hersenen.  Diep in ons zoogdierenbrein zit een beloningscentrum dat overprikkeld kan raken en schreeuwt om bevrediging. Als je er gevoelig voor bent worden al op jonge leeftijd 'linkjes' aangelegd die de basis vormen voor ingesleten en ongezonde gewoontes.

HET VERVOLG
En zo geschiedde. Ik leerde dat alcohol een effectieve zelfmedicatie was om mijn onrustige geest tot bedaren te brengen, om te ontspannen na een drukke dag, troost te vinden op ongelukkige momenten en mij ontspannen te bewegen onder andere mensen. Bepaalde situaties zoals etentjes, feestjes, bioscoopbezoeken, terrasjes en voetbalwedstrijden waren onlosmakelijk verbonden met alcoholgebruik. Mijn beloningscentrum werd op haar wenken bediend en gewoontevorming leidde ertoe dat ik er niet bewust bij stil stond.
Jaren verstreken. Zo nu en dan voelde ik mij schuldig over mijn alcoholgebruik (één van de kenmerken van een problematische drinker!). Regelmatig probeerde ik, met wisselend succes, mijn drankgebruik bij te sturen. Alleen in het weekend drinken, een maximum van twee glazen per dag, thuis géén alcohol drinken en de meest bizarre: een glaasje drinken op voorwaarde dat je die dag ook gesport hebt. Steeds opnieuw verviel ik in mijn oude patroon. Nu wil jij natuurlijk weten hoeveel éénheden alcohol er wekelijks doorheen gingen. Dat ga ik je vertellen: gemiddeld moet je denken aan 25 tot 30. Ja dokter, dat is teveel, dat hoeft u mij niet te vertellen. Overigens ben ik het met Mariette Wijne eens dat het niet zozeer om de hoevéélheid gaat maar om de obsessie.

Wát ik ook probeerde, alcohol bleef  'een groot ding'. Als ik alleen in het weekend dronk dacht ik doordeweeks aan wat ik niét mocht. Als ik alleen dronk bij gelegenheden buitenshuis kon ik niet wachten en ging zelfs bewust de deur uit. Als ik het wilde houden bij twee glaasjes nam ik het grootste wijnglas en was ik  bezig met het beste moment. Kortom, koning alcohol regeerde, of ik nu veel of weinig dronk.

HET KANTELPUNT

Of het kantelpunt écht bereikt is moeten we natuurlijk nog maar afwachten (deze uitspraak illustreert de voorzichtige en onzekere houding van een verslaafde. Ga ik het wel redden zonder mijn trouwe metgezel?).
Het is duidelijk dat het me bezig houdt. Daar zijn goede redenen voor. Ik merk dat mijn energievoorraad aangetast wordt, mijn stemming eronder lijdt, de kwaliteit van mijn slaap is afgenomen, mijn huid hinder ondervindt en mijn gevoel van eigenwaarde deuken oploopt. De onvrede is toegenomen en daarmee is de balans tussen de voor- en nadelen veranderd. Nadat ik een boeiende presentatie van Gerard Lohuis (Sociaal psychiatrisch verpleegkundige en docent) had bijgewoond waarin hij alcohol als harddrug bestempelde en de voorbeeldfunctie van ouders benadrukte besloot ik dat het roer om moet.

Vervolgens ontstaat een nieuw dilemma: ga je minderen of stoppen? Ik weet dat ik niet goed ben in 'één glaasje drinken'. Als ik zou minderen blijft alcohol een te grote plaats innemen en daar wil ik juist van af. Daarom heb ik besloten voor onbepaalde tijd te stoppen.

DE EERSTE ERVARINGEN

Inmiddels ben ik een week of drie alcoholvrij.  Nu moet ik wel iets opbiechten: tijdens de bekerfinale in Rotterdam op zondag drie mei heb ik twee light-biertjes gedronken… Daar had ik goede redenen voor, dat kun je wel aan een verslaafde overlaten.

Het begin was dus aarzelend. Vanaf dat moment sta ik volledig droog. Wat heb ik gemerkt? Op de eerste plaats dat de alcohol weliswaar uit mijn lijf is, maar nog niet uit mijn hoofd. Er gaat geen dag voorbij of ik denk eraan. s'Avonds op de bank, bij een etentje, concert, in het voetbalstadium en tijdens de koorrepetitie met mijn dranklustige vrienden. Ook op die momenten dat ik moe ben en behoefte heb aan vergetelheid is het moeilijk.  Gaat dit wennen? Het schijnt van wel.
Fysiek merk ik het effect ook. Mijn slaap wordt dieper en ik heb meer energie. s'Ochtends sta ik fris op en s'avonds ga ik eerder naar bed. Ik verbeeld me dat ik zomaar een kilootje kwijt ben en mijn haar groeit ook weer (dat is niet waar).
Verstandelijk weet ik dat ik zo beter af ben. Toch blijft mijn diepste wens om na mijn pensioen, met een wijntje in de ene hand en een shagje in de andere, samen met andere mannen op leeftijd, op een dorpspleintje te zitten en het leven te overdenken.

UITNODIGING
Ben jij ook zo'n gewone, hardwerkende nederlander, liefhebbende echtgeno(o)te, vader, moeder of single, ga je s'ochtends naar je werk, los je de hypotheek af, maak je je huis schoon, bezoek je verjaardagsfeestjes én heb je een hinderlijke gewoonte waar je vanaf wilt? Zoek je een persoonlijke coach die je daarbij begeleidt? Neem gerust contact op dan kijken we of ik iets kan betekenen. Werk je liever in groepsverband? Bij voldoende belangstelling organiseer ik een workshop 'gewoonteverandering'. Discretie verzekerd.

 

Lees ook:

 

Verloren tijd

 

Goede doelen, of toch maar niet?

 

The power of habits

 

Nou, nog ééntje dan...

 

Drinktest

Waardeer dit blogbericht:

Michiel Jongsma is GZ-psycholoog en coach. De eerste jaren van zijn loopbaan werkte hij als werving & selectie adviseur en personeelsmanager. Vervolgens maakte hij de overstap naar de geestelijke gezondheidszorg. Hij werkte bij gespecialiseerde afdelingen Arbeidshulpverlening en Studentenhulpverlening. Michiel Jongsma heeft een psychologenpraktijk voor coaching, training en arbeidshulpverlening. Daarnaast werkt hij als leidinggevende bij de Huisartsopleiding Groningen. 

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast vrijdag, 25 september 2020