• banner 997373
 • mac 459196 1280
 • jassen 1690374 1280
 • parachute 704426 1920
 • COACHING MEDICI
 • COACHING YOUNG PROFESSIONALS
 • MENS & WERK: ARBEIDSHULPVERLENING & LOOPBAANCOACHING
 • VAN MOTIVATIE NAAR GEDRAGSVERANDERING: BEGELEIDING EN TRAINING

GEDRAG
Individuele coaching gedragsverandering.

PROFESSIONALS
Coaching young professionals, discreet en betrouwbaar

COACHING 
Begeleiding op maat, particulier en via de werkgever

MEDICI
Coaching van medische professionals

Michiel Jongsma Psyblog

Op het psyblog van Michiel Jongsma vindt U allerhande informatie over psychologie. Het is een vrijplaats voor nieuws, wetenswaardigheden, wetenschap, opinies, columns etc. Informatief, interactief en onderhoudend.

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Categorieën
  Categorieën Toont een lijst met categorieën van dit bericht.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar favoriete blogger op deze site.
 • Teamblogs
  Teamblogs Vind hier je favoriete teamblogs.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Koning alcohol en ik deel ll

Geplaatst door op in Psycho-educatie
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 3842
 • 0 reacties
 • Abonneer op updates
 • Afdrukken

Op zondag 3 mei 2015 won FC Groningen de bekerfinale. Een historische gebeurtenis die mij nog lang zal heugen. Het is ook de dag dat ik besloot om voor onbepaalde tijd geen alcohol te drinken.  Onbepaalde tijd heeft zich ontwikkeld tot bepaalde tijd, namelijk een jaar. Dat jaar is inmiddels verstreken en het is me gelukt om, op een kersenbonbon en een Radlerbiertje 2% na, volledig nuchter door het leven te gaan. Wat doet een alcoholvrije periode met je? Word je daar fitter van, productiever of socialer?
Inmiddels ben ik weer in training met alle risico’s van dien. Hoe ga je gedoseerd gebruiken? Is dat mogelijk of stimuleer je daarmee het beloningssysteem in je primitieve hersenen zodanig dat de rem  er weer volledig afgaat?
Er zal een beroep gedaan worden op mijn zelfbeheersing. Hoe ga ik mijn intentie om gedoseerd te drinken omzetten in concreet gedrag? Wie gaat er winnen: mijn oeroude drang tot lustbevreding of mijn jonge neocortex met zijn rationele overwegingen?


DE DETOX

Eerst het goede nieuws. Afkicken van gemiddeld vier éénheden alcohol per dag bezorgt je geen ernstige fysieke afkickverschijnselen (ik hoefde niet naar de detox…).  Ik merkte wel dat ik dieper ging slapen en me fitter voelde.
‘s Ochtends voelde ik me frisser en mijn productiviteit ging omhoog (mijn huisgenoten zullen zeggen dat ik manische trekken ontwikkelde). De psychische afhankelijkheid is een stuk sterker. Alcohol was voor mij jarenlang  een kalmerend middel en een kortdurende vlucht uit de dagelijkse hectiek. Nu zat ik op de bank met mijn glaasje alcoholvrije cider (best lekker). Ter compensatie ben ik harder gaan werken en ging ik eerder naar bed. Als je nuchter bent voel je vermoeidheid. Alcohol leidt tot een verminderd bewustzijn en een kortdurende stemmingsverbetering waardoor je lichamelijke signalen minder goed ontvangt. Belangrijke les voor mij: (h)erken lichamelijke signalen en leer je op een gezonde wijze te ontspannen.

Naast het feit dat alcohol een fysieke uitwerking heeft is het gebruik een ingesleten gewoonte en gekoppeld aan specifieke situaties. De vrijdagavond op de bank, het bezoek aan een restaurant of bioscoop, het uitje met collega’s, de verjaardagsfeestjes en het terras in de zon. Het zijn allemaal situaties die in mijn hersenen gelinkt zijn aan alcoholgebruik. Uit onderzoek blijkt dat het gemiddeld 66 dagen kost om een ingesleten gewoonte te veranderen. Ik heb gemerkt dat mét de tijd het verband tussen alcohol en bepaalde situaties minder sterk wordt. Tegelijkertijd ben ik me ervan bewust dat er weinig voor nodig is om deze linkjes in mijn hersenen opnieuw te activeren.
Ben ik nu minder gezellig geweest afgelopen jaar? Dat is een vraag die je aan mijn omgeving moet stellen. Ik ging in ieder geval eerder naar huis bij feestjes en heb ervaren dat het gezellig kan zijn zonder alcohol. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat een paar glaasjes alcohol wel kunnen bijdragen aan de feestvreugde en dat alcohol zijn reputatie van smeermiddel zeker waarmaakt. Sociale druk heb ik nauwelijks ervaren. Mensen hadden er begrip voor en waren nieuwsgierig naar mijn beweegredenen.

Samenvattend kan ik zeggen dat met een langdurige periode van onthouding het verlangen minder wordt maar zeker niet uitdooft. Opvallend vind ik dat de laatste week moeilijk was. Merkwaardig dat je na een jaar onthouding moeite hebt om je de laatste dagen te beheersen. Of is dat hetzelfde fenomeen als de laatste week voor je vakantie? Met ontspanning in het zicht wordt het moeilijk om je laatste beetje wilskracht in te zetten.

DE TOEKOMST

Een sterke motivatie is een belangrijke voedingsbodem voor gedragsverandering. Je moet iets graag willen of ergens veel last van hebben én het vertrouwen hebben dat je invloed kunt uitoefenen. Motivatie en wilskracht zijn niet genoeg om je doelen te bereiken. Het is noodzakelijk om een goed ‘als dan-plan’ te hebben voor de situaties en hindernissen die je gaat tegenkomen. Maak deze stappen zo concreet mogelijk en ontwikkel nieuwe gewoontes. Daarnaast kun je kiezen welke situaties je bewust opzoekt of vermijdt. Verandering van omgeving is tenslotte de beste garantie voor gedragsverandering... Lees meer tips over duurzame gedragsverandering in het blog ‘Doen wat je wilt? Vijf tips voor duurzame gedragsverandering’

Gedragsverandering gaat met ups and downs. Dat geldt ook voor mijn eerste schreden terug op het alcoholpad. Twee glazen wijn bezorgden me de eerste week een hinderlijke hoofdpijn. Blijkbaar zette mijn lichaam alles in het werk om deze lichaamsvijandige stof uit te drijven. Werkt dat zo dokter?  
Ik ben vastberaden om mijn alcoholgebruik gezond te doseren. Mijn exacte strategie ga ik jullie niet prijsgeven, dan voel ik me teveel op de vingers gekeken. Daarmee toon ik natuurlijk de ware aard van een alcoholist, ongrijpbaar en geneigd tot ontkenning...

DOEN WAT JE WILT
Gedragsverandering is een kernthema in de psychologie. Bij therapie & coaching draait het uiteindelijk om verandering van gedrag. Uit neuropsychologisch onderzoek wordt duidelijk hoezeer ons gedrag beïnvloed wordt door onze hersenen. We zijn minder rationeel dan we denken. Oeroude mechanismen als ‘directe lustbevrediging’ en de ‘fight-flight respons’ staan ons in de weg. Daarnaast is duidelijk dat onze neocortex, het hersengedeelte waar de rationaliteit is gehuisvest, zijn beperkingen heeft (denk maar eens aan het fenomeen multitasken…).

Ik ben geboeid door gedragsverandering en alles wat daarmee te maken heeft, zoals motivatie, wilskracht, gewoontevorming, aandacht en zelfbeheersing. Mijn eigen gedrag is studiemateriaal en zo nu en dan fungeer ik als proefkonijn. Zo dartel ik rond in mijn experimentele speeltuin. Onder de noemer 'Doen wat je wilt' richt ik me in mijn praktijk steeds nadrukkelijker op coaching en training bij gedragsverandering.
Wil je hier meer over weten? Lees het op www.michieljongsma.info of in één van de onderstaande blogs!

 

Koning alcohol en ik 

 

The power of habit

 

Goede doelen, of toch maar niet?

 

Mastery

 

 

Waardeer dit blogbericht:
0

Michiel Jongsma is GZ-psycholoog en coach. De eerste jaren van zijn loopbaan werkte hij als werving & selectie adviseur en personeelsmanager. Vervolgens maakte hij de overstap naar de geestelijke gezondheidszorg. Hij werkte bij gespecialiseerde afdelingen Arbeidshulpverlening en Studentenhulpverlening. Michiel Jongsma heeft een psychologenpraktijk voor coaching, training en arbeidshulpverlening. Daarnaast werkt hij als leidinggevende bij de Huisartsopleiding Groningen. 

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast vrijdag, 25 september 2020