• banner 997373
 • mac 459196 1280
 • jassen 1690374 1280
 • parachute 704426 1920
 • COACHING MEDICI
 • COACHING YOUNG PROFESSIONALS
 • MENS & WERK: ARBEIDSHULPVERLENING & LOOPBAANCOACHING
 • VAN MOTIVATIE NAAR GEDRAGSVERANDERING: BEGELEIDING EN TRAINING

GEDRAG
Individuele coaching gedragsverandering.

PROFESSIONALS
Coaching young professionals, discreet en betrouwbaar

COACHING 
Begeleiding op maat, particulier en via de werkgever

MEDICI
Coaching van medische professionals

Michiel Jongsma Psyblog

Op het psyblog van Michiel Jongsma vindt U allerhande informatie over psychologie. Het is een vrijplaats voor nieuws, wetenswaardigheden, wetenschap, opinies, columns etc. Informatief, interactief en onderhoudend.

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Categorieën
  Categorieën Toont een lijst met categorieën van dit bericht.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar favoriete blogger op deze site.
 • Teamblogs
  Teamblogs Vind hier je favoriete teamblogs.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Goede doelen, of toch maar niet?

Geplaatst door op in Psycho-educatie
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 4238
 • 0 reacties
 • Abonneer op updates
 • Afdrukken

b2ap3_thumbnail_goededoelen5.jpg

Adam en Eva zaten in het Paradijs. Het was er prachtig. De zon scheen, de natuur was onbedorven, er was eten en drinken in overvloed en ze hadden elkaar. Wat wil je nog meer? 
Er was wel één probleem: De schepper had ze opgedragen vooral niet te eten van die ene appelboom. Dat had hij nou niet moeten doen. Als je namelijk tegen een menselijk wezen zegt dat iets niét mag dan heb je de poppen aan het dansen. Dat 'niet' blijft  in die kopjes hangen en wordt groter en groter. De drang wordt onweerstaanbaar: Die appel zál en móet gegeten worden. En zo is het gegaan. 
Wat zou er gebeurd zijn als de aandacht gericht was op de mogelijkheden van het paradijs in plaats van die beperking in de vorm van die ene lullige appelboom? Wellicht zouden we tot op de dag van vandaag leven in paradijselijke omstandigheden en onsterfelijkheid genieten. Wat doen we met deze wetenschap? Welke kant gaan we op en wat hebben we nodig om op weg te gaan?

GOEDE DOELEN
Onze hersenen hebben moeite met het woord 'niet'. Stel we nemen ons voor om minder te drinken. Als we 'niet' steeds naar de koelkast willen lopen om een biertje te pakken blijft de aandacht gevestigd op 'bier en koelkast'. Iets wat we 'niet' willen komt ongewild op de voorgrond te staan met alle vervelende gevolgen van dien. Beter is het om te bedenken wat we wél willen. Dat geeft richting en is motiverender.  Iets 'niet willen' is reactief, 'onder-tegen' en in zekere zin vermijdend omdat we geen eigen verantwoordelijkheid nemen. 
Dus 'niet meer zoveel TV kijken' wordt 'een nieuwe hobby starten', 'minder onzeker' zijn wordt 'jezelf uitdagen tot nieuwe stappen', een afwachtende houding wordt vertaald in het nemen van initiatieven en 'niet door de klas schreeuwen' wordt 'je vinger opsteken'. Het is begrijpelijk dat we ergens vanaf willen. De vraag blijft: Wat willen we ervoor in de plaats? 
Wanneer het vizier de goede kant op staat is het zaak om doelen handen en voeten te geven. Een veel gebruikte kapstok is de SMART-formule: Doelen dienen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch/relevant en Tijdsgebonden te zijn. Dit vergroot de kans de de doelen geëffectueerd worden al is het bepaald geen garantie voor succes. 

EN NU NOG DOEN...
De komende weken zal er weer gebroed worden op goede voornemens. Massaal maken we plannen om het anders te doen. In 2016 gaat het écht gebeuren... De realiteit is dat na drie weken (Blue Monday) de meeste voornemens in rook zijn opgegaan. Zelfs goed geformuleerde doelen zijn niet voldoende om  gedrag duurzaam te veranderen. 
Martin Appelo heeft recentelijk een boek gepubliceerd met de hoopvolle titel 'Waarom veranderen (meestal) mislukt'. Hij onthult hierin het geheim (en de illusie) van gedragsverandering. Ik waarschuw je alvast, het vraagt nogal wat van je.
Om je gedrag werkelijk duurzaam te veranderen dient je innerlijke drang sterk genoeg te zijn. Je innerlijke drang is afhankelijk van de lijdensdruk die je ervaart én van de vraag of je een alternatief hebt. Vervolgens is het noodzakelijk dat je gedragsverandering toeschrijft aan je eigen invloed (geloof in eigen kunnen) in plaats van externe factoren. Tenslotte heb je nog een flinke dosis discipline nodig om sociale druk te weerstaan en ingesleten gewoontes te veranderen. Kortom: als je genoeg pijn hebt, weet wat je in plaats van je oude gedrag gaat doen, gezegend bent met discipline én je verantwoordelijk voelt voor je eigen gedrag, dan ben je kansrijk.

TROOST
Gelukkig bespeur ik ook een relativerende boodschap in de woorden van Martin Appelo. Tussen de plaagstootjes aan het adres van mindful Nederland door,  klinkt een uitnodiging tot milde aanvaarding. Een mens is nu eenmaal een feilbaar wezen dat voor een groot deel geleid wordt door zijn primitieve reptielenbrein. Dus láát het maar even allemaal, nestel je op de bank, geniet van de kerstdis, neem een drankje en hap wat oliebollen weg. En of je nu doelgericht of doelloos door het leven gaat,  hoe dan ook een mooi 2016 gewenst!

Lees ook:

Martin Appelo: 'Waarom veranderen (meestal) mislukt

Blog Michiel Jongsma: The Power of habit

 

Waardeer dit blogbericht:
0

Michiel Jongsma is GZ-psycholoog en coach. De eerste jaren van zijn loopbaan werkte hij als werving & selectie adviseur en personeelsmanager. Vervolgens maakte hij de overstap naar de geestelijke gezondheidszorg. Hij werkte bij gespecialiseerde afdelingen Arbeidshulpverlening en Studentenhulpverlening. Michiel Jongsma heeft een psychologenpraktijk voor coaching, training en arbeidshulpverlening. Daarnaast werkt hij als leidinggevende bij de Huisartsopleiding Groningen. 

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast vrijdag, 25 september 2020