• banner 997373
 • mac 459196 1280
 • jassen 1690374 1280
 • parachute 704426 1920
 • COACHING MEDICI
 • COACHING YOUNG PROFESSIONALS
 • MENS & WERK: ARBEIDSHULPVERLENING & LOOPBAANCOACHING
 • VAN MOTIVATIE NAAR GEDRAGSVERANDERING: BEGELEIDING EN TRAINING

GEDRAG
Individuele coaching gedragsverandering.

PROFESSIONALS
Coaching young professionals, discreet en betrouwbaar

COACHING 
Begeleiding op maat, particulier en via de werkgever

MEDICI
Coaching van medische professionals

Michiel Jongsma Psyblog

Op het psyblog van Michiel Jongsma vindt U allerhande informatie over psychologie. Het is een vrijplaats voor nieuws, wetenswaardigheden, wetenschap, opinies, columns etc. Informatief, interactief en onderhoudend.

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Categorieën
  Categorieën Toont een lijst met categorieën van dit bericht.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar favoriete blogger op deze site.
 • Teamblogs
  Teamblogs Vind hier je favoriete teamblogs.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Angst: vriend of vijand? Zeven belangrijke principes...

Geplaatst door op in Psycho-educatie
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 3400
 • 0 reacties
 • Abonneer op updates
 • Afdrukken


Angst is onze beschermheer. Zonder angst zouden we grote risico’s lopen en niet overleven. 
Angst kent een geschiedenis van miljoenen jaren en is sterk beïnvloed door de ontwikkeling van onze hersenen. Een kritisch punt is het ontstaan van een bewustzijn. Sindsdien wordt de mens niet enkel bepaald door primitieve, autonome mechanismen (bijv. fight, flight or freeze). Een mens is zich bewust van zichzelf en anderen, kan analyseren, plannen, fantaseren, verbeelden, etc. Technologisch gezien heeft dit geleid tot enorme vooruitgang. De beleving van angst is complexer geworden. De mens is gaan piekeren, heeft herinneringen, maakt zich zorgen over wat er kan gaan gebeuren, wat er hád kunnen gebeuren, wat anderen  denken, etc., etc.

Zodoende heeft de mens allerlei irrationele angsten ontwikkeld waarbij er sprake is van een complex samenspel tussen gedachten, emoties, gedrag en primitieve, autonome processen.

Hoe hanteer je angstgevoelens? De volgende zeven principes zijn in mijn ogen van belang:

Aanvaard je angst als een gegeven:
Treed je angst met open vizier tegemoet. Wat je er ook van vindt, de angst is er. Herken en érken je angst in plaats van ertegen te strijden. Probeer je mild op te stellen ten aanzien van je eigen angst. Houd jezelf tegelijkertijd voor dat je het kan (leren) hanteren.

 

2.       Leer je ‘gedachtenriedeltjes’ kennen:
Overtuigingen en gedachten beïnvloeden je gemoedstoestand. Een mens heeft dagelijks enkele tienduizenden gedachten. Naast functionele gedachten zit daar  een hoop flauwekul bij die je aan je voorbij kunt laten gaan. Neem je gedachten waar, leer ze kennen en op waarde schatten.
Stel je voor: je gaat de deur uit en denkt ‘het gas staat nog aan’. Je gaat terug, doet het gas uit en vervolgt je weg. In dit geval is de gedachte aan het gas zinvol en functioneel. Stel
  nu dat je telkens als je de deur uitgaat denkt: ‘het gas staat nog aan’. Tot driemaal toe ga je terug om het gas te checken ook al is er niets aan de hand. Dit ritueel herhaalt zich elke dag. Dit ‘gedachtenriedeltje’ neemt de regie over en is niet functioneel. 

Tip: Check bij het weggaan het gas en zeg hardop tegen jezelf: ‘het gas staat uit’ (geef het aandacht, prent het in). Ga vervolgens de deur uit. Goed mogelijk dat ook nu het bekende gedachtenriedeltje (‘het gas staat aan’…) door je hoofd spookt. Hoor het aan, beschouw het als een onbelangrijk achtergrondmuziekje (gecomponeerd door je hersenen)  en loop door.

 

3.       Onderzoek de fysieke gewaarwordingen van je angst:
Angst en paniek gaan gepaard met heftige fysieke gewaarwordingen (verhoogde hartslag, hyperventilatie, trillen, duizeligheid, etc.). Roep deze fysieke verschijnselen bewust op.
Ga een aantal minuten hyperventileren en loop de trap tienmaal op en af (niet doen als je 83 bent en driemaal gedotterd). Wat je dan voelt heeft veel gemeen met de fysieke sensaties van de angst. Train jezelf zodanig dat je de fysieke gewaarwordingen kunt ervaren zonder er angstig van te worden.

4.       Zorg dat je veerkracht goed is:
Als je veerkracht goed is zal je angstniveau minder oplopen en kun je angstgevoelens beter hanteren. Vergelijk het met je auto (oneerbiedig): Goed onderhouden zal je auto de strenge winter beter kunnen doorstaan. Het is niet voor niets dat overbelasting (verwaarlozing) leidt tot angst- en paniekaanvallen. Dus houd je veerkracht op peil met behulp van gezonde leefregels (je weet wel).

5.       Daag jezelf uit:
Vraag jezelf af wat je geneigd bent te vermijden en of dat gezond is. Zoek situaties waar je angst voor hebt op. Wees je bewust van bepaalde gedragspatronen en probeer die te doorbreken. Stel concrete, haalbare doelen.

6.       Lach een beetje om jezelf:
Gevoel voor humor kan een machtig instrument zijn om je angstgevoelens te hanteren. Met humor en zelfspot relativeer én normaliseer je angstgevoelens zodat de scherpe kantjes eraf gaan.

7.       Aanvaard jezelf zoals je bent:
Een softe uitsmijter maar daardoor niet minder waar. Blijf trouw aan jezelf, je hoeft jezelf niet te forceren. Beïnvloed wat je kunt en aanvaard je grenzen. Als je bijvoorbeeld introvert bent en liever in de luwte opereert, dan is dat prima. Vermijding hoeft niet ongezond te zijn. De volgende vraag kan helpen om de grens te bepalen: 
Zorg je goed voor jezelf of doe je jezelf tekort?

 

Is angst nu een vriend of een vijand? Geen van beiden. Beschouw angst maar als een metgezel  die er ook bij hoort. Soms dominant aanwezig, dan weer even uit beeld. Een metgezel die behulpzaam is maar ook irritante trekjes heeft. Heel menselijk eigenlijk.   
 

Waardeer dit blogbericht:

Michiel Jongsma is GZ-psycholoog en coach. De eerste jaren van zijn loopbaan werkte hij als werving & selectie adviseur en personeelsmanager. Vervolgens maakte hij de overstap naar de geestelijke gezondheidszorg. Hij werkte bij gespecialiseerde afdelingen Arbeidshulpverlening en Studentenhulpverlening. Michiel Jongsma heeft een psychologenpraktijk voor coaching, training en arbeidshulpverlening. Daarnaast werkt hij als leidinggevende bij de Huisartsopleiding Groningen. 

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast zaterdag, 25 januari 2020
 • Een eerste afspraak?
 • Openingstijden
 • BIG-register

Via de aanmeldbutton kun je jezelf aanmelden. Binnen een dag krijg  je (via de mail)

Lees meer

De psychologenpraktijk heeft flexibele openingstijden. Er kan een afspraak gemaakt worden buiten de kantoortijden.  

Lees meer

Michiel Jongsma, GZ-psycholoog   en trainer/coach staat in het BIG-register, voldoet aan de opleidingseisen en valt

Lees meer